LEFKE HIZLA GELİŞİYOR - Lefke Belediyesi

LEFKE HIZLA GELİŞİYOR

LEFKE HIZLA GELİŞİYOR

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, bölgenin kanayan yarası olan CMC konusunda atılan önemli adımlar; bölgedeki gece kulübü izinlerinin iptalinin sağlanması; Lefke Belediyesi’nin uluslararası cittaslow ( sakin şehir ) unvanını almasının ardından sürdürülen çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu.

50 milyon borçla devralınan; uzun dönemler çalışanlarını ödeyemeyecek ve araçlara mazot alınamayacak durumda olan Lefke Belediyesi bugün, önemli çalışmalara ve kararlara imza atarak; uluslararası cittaslow ( sakin şehir ) anlayışındaki farklı projelere hazırlanıyor.

Bilindiği gibi Lefke Belediyesi, 7 Kasım 2015’te İsveç’in Falköping kasabasında gerçekleştirilen bir tören ile uluslararası cittaslow ( sakin şehir ) ağına, resmen üye oldu. Buna göre Lefke’de, alt yapıdan trafiğe; yerel üretimin desteklenmesinden; yaşlılara, çocuklara, engellilere yönelik belediyenin görevlerine kadar tüm projelerin Cittaslow anlayışıyla şekillenmesi için Lefke Belediyesi var gücüyle çalışıyor.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Cittaslow’un, en genel anlamda insancıl bir uygulama olduğunu; insanın yaşam kalitesinin yükseltilmesini içeren, üretime, turizme önem veren; turizmle üretimi birleştirip de yeni bir potansiyel yaratmayı içeren bir anlayış olduğunu kaydetti.

“TÜM PROJELER CİTTASLOW ANLAYIŞINA UYGUN OLMALI”

“210 kent içerisinde, bunu çok iyi şekilde uygulayıp, büyük getiri sağlayan yerler var. Dolayısıyla bundan sonraki tüm projelerin, gerek sosyal sorumluluk anlamında, gerekse fiziki anlamda bu Cittaslow anlayışına uygun olması gerekiyor” diyen Aziz Kaya, ilk etapta uygulamaya geçirmek istedikleri ‘Denizli Sahil Şeridi’ projesinden bahsetti. 

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Denizli Sahil Projesi ile ilgili şu bilgileri verdi:

DENİZLİ SAHİL ŞERİDİ PROJESİ

“3700 metrelik bir şeridin, yürüyüş/ bisiklet yolu, çocukların oyun alanını içeren, zaman geçirilecek alanlar ve sosyal tesis içeren bir projemiz var. Bugüne kadar atıl durumda olan sahil şeridinin, o şekilde değerlendirilmesi düşünülüyor. Mimari projesi bize teslim edilmiştir. Çizimini yapan mimar, son şekline getirip, önümüzdeki günlerde bize teslim edecek. Bundan sonra biz de projenin uygulama aşaması için, gerekli kaynağı bulmak için projeyi düzenleyeceğiz."

“PORT İSBİ’NİN SÖZLEŞMESİNİN İPTALİ”

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Sim TV'de Radyo Gazetesi programında da açıklamalarda bulundu. Aziz Kaya, sakin şehir unvanına sahip olan bölgede, kaydedilen diğer başarılı çalışmaları ve alınan kararları da değerlendirdi. Lefke'de, CMC konusunda geçmişte yapılan sözleşmenin Bakanlar Kurulu’nda iptal edilmesini değerlendiren Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, CMC atıkları konusunun, bölge, ülke ve Orta Doğu için kangrenleşmiş bir konu olduğunu hatırlattı.

Lefke Belediye Başkanı Kaya, CMC'nin günümüze kadarki sürecini ve sözleşmesi iptal edilen Port İsbi Şirketi'nin çalışmalarını şöyle anlattı: “1975'ten itibaren, Lefke bölgesinde çok uzun yıllar maden çalıştıran şirketin adayı terk etmesiyle bu atıklar orada kalıyor. Bir İtalyan şirketi bir müddet bu var olan atıkların bir miktarını taşıyor, sonra o da bırakıyor ve orası atıl durumda kalıyor. Üzerindeki yapılaşma, alet ve tüm tesis maalesef sökülüp hurda demir fiyatına satılıyor. Ve orası çıplak bir şekilde yağmurun ve rüzgarın oluşturacağı her türlü etkiye açık kalıyor. Orada bir çok temizlenme denemesi yapılıyor. En son Port İsbi Şirketi'ne devlet burayı 49 yıllığına kiralıyor. Ve oranın temizlenmesinin ardından liman olabileceği yönünde, tam da kesinleşmemiş, ucu açık bir şekilde devrediyor.

Port İsbi Şirketi tarafından bu 8 yıl içerisinde orada yeterli bir çaba gösterilmiyor. Yeterli bir çalışma olmadığı gözlemleniyor. Bu esnada bundan 3 yıl önce, Türkiye'den gelen başka bir madencilikle uğraşan başka bir şirket, Kıbrıs'ta maden arama izni alıyor. Bu izin dolduğunda 3 kez izni uzatılıyor.  Toplamda 2 yıl süreyle bir araştırma yapıyor. Onların madeni işletme anlamında bir talebi oluyor.

“ÇED RAPORU HALEN AÇIKLANMADI”

Çünkü, Lefke'de işletmeye değer, ekonomik bir değeri olan yeterli bir maden rezervi var. Bilindiği üzere, yaklaşık bir yıl önce, buna ciddi bir reaksiyon oluyor. Çünkü, Lefke'de hala daha o eski yara açılmadan yeni yara açılması gibi algılanıyor, ki doğrusu da budur. Ve Lefke Gazi Lisesi'nin oradaki rezervin işletilmesi açık madencilikle yapılacaktı. Şuanda bizim çöp alanı olarak kullandığımız, devasa bir kuyunun aynısının Lefke'nin doğusunda da oluşması ve özellikle Lefke'ye tüm değerini veren dere yanındaki vadinin öldürülmesi anlamına gelen bir çalışma olacaktı. Dolayısıyla buna ciddi bir reaksiyon gösterildi. Yeni maden aramak için gelen şirketin, aynı zamanda orayı temizlemek için de bir talebi vardı. Hem temizlesin hem de yeni madencilik yapsın diye bir talebi olunca, Port İsbi de bir panik havasında bir takım şeyler yapmaya çalıştı. Kuracağı sistemin bir prototipini getirip kurdu ve sivil toplum örgütlerine ve insanlara gösterdi. 5 ay önce iyi İdare Yasası uyarınca halka bilgilendirme toplantısı yaptı. Çed raporunu Çevre Dairesi'ne verdi. Çevre Dairesi  tarafından ÇED raporunun sonucu henüz açıklanmamış olmasına rağmen, yeterli bir Çed raporu ortada olmadığı gibi duyumlar da var. Kaldı ki sivil toplum örgütleri, bir takım bilir kişilerin görüşlerine de başvurarak bu ÇED raporunun yeterli olmayacağı görüşünü sunmuşlardı. Sonuç itibariyle bu 8 yıl da heba olmuş oluyor. Sivil Toplum Örgütleri ve bizim de olduğumuz bir toplantıda Bakanlar Kurulu’nun bu kararı olumlu karşılandı. Ve geçtiğimiz gün de bir basın toplantısıyla bu görüş duyuruldu. Bundan sonraki süreçte tabi ki daha dikkatli olunması ve alınacak kararların bölge ile paylaşılması, bölge insanın hassasiyetlerinin alınması gerekiyor.”

Okunma 3291 defa